Tuesday, April 21, 2009

Ciorbitza racoritoare de dovlecei! La masaaaaa












Pentru ca in California este canicula, astazi vor fi 98 grade Fahrenheit...mi-am amintit de o ciorbitza pe care mi-o facea mama mea...Dumnezeu s-o odihneasca in pace!
Cand stateam in Bucuresti, in timpul verii...prietenele mele o cereau mereu...Andreea stie!!!
Okkkkk, acesta va fi un blog mai altfel...pentru ca eu nu voi da cantitati foarte exacte....vor fi proportional cu placerea si cu oala bucatarului...
Prajituri fac foarte rar...asa ca doar atunci cand voi face un dulce-ceva, o sa avem nevoie de cantitati exacte!
Ahhhh, si pentru ca nu ma pricep foarte tare la cum sa stapanesc blogul din punct de vedere tehnic...voi spune ce am de spus, apoi vom vedea pozele!
Update:nu mi-a iesit treaba cu pozele...apar in ordine inversa si inaintea textului...
Hmmmmm, asta e...incerc sa ma perfectionez!
Sa aveti pofta, daca va face cu ochiul!


Sa purcedem:
  • 3-4 dovlecei (eu am gasit aici, la un magazin rusesc, green zucchini)
  • 2-3 legaturi de ceapa verde
  • 1 morcov
  • 1-2 ardei gras rosu
  • o tona de marar(dupa gustul meu as pune chiar doua!)
  • aprox. 2 litri de lapte batut
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare, piper

Asta e tot...ceapa verde se toaca cat mai marut, se caleste in putin ulei de masline, se adauga morcovul dat pe razatoarea mica, plus ardeiul rosu tocat foarte marunt.Se adauga apa, cam jumatate din oala, se lasa 15 minute sa fiarba, apoi se arunca in zeama fermecata dovleceii tocati dupa preferinta(mai mari sau mai mici)...se mai lasa sa fiarba molcom vreo 10 minute(cat fumati o tigara langa o cafelutza buuuuna; sau beti doar cafeaua!Unii sunt mai viciati...asa , ca mine)...
Update:nu merge cafeaua pe caldura asta, moncher!Inlocuim cu un pahar de Pepsi cu gheata si lamaie!
Offff, iar fac o mie de paranteze...
Lasam deci fiertura sa-si faca damblaua... lasam diveceii sa faca cunostinta cu restul verziturilor...apoooooi, dregem cu lapte batut toata minunatia asta!

La sfarsit...sare, piper, ce mai doreste fiecare, dar, neaparat doi pumni de marar tocat maruntzel, maruntzel ca sa intregeasca fiertura imparateasca!
E buna mai ales rece, scoasa de la frigider...iti racoreste maruntaiele mai ceva ca o bericica ....sau o inghetata!
Se mananca cate doua-trei portii....cat ne tine burta!

Andreeaaaaaaaaaaaa, la masaaaaaaaa!!!!

P.S. Daca nu vrem ca ciorbitza noastra sa arate ca o cenusareasa zdrentuita, putem face, inainte de a inchide focul....un dressing rapid dintr-un galbenus stopit cu putin otet si amestecat cu vreo 2 linguri de smantana groasa ca untul; luam din zeama fermecata cate putin si amestecam cu galbejeala datatoare de gust.Ca la ciorba de burta, fratilor!
Si-apoi sa vezi "doamna" ciorbita ce haina eleganta are...fina si dantelata!
S-avem pofta!!!!!

14 comments:

Jean Bica said...

Acum, sincer...dupa "tartoras in america", "tartoras in bucatarie"...sa ne asteptam ca la un moment dat sa apara si un blog mai intim, cu visele lui Tartoras: "Tartoras in somn"?
Eu astept un blog care sa se numeasca "Tartoras in picioarele goale pe gresia din bucatarie preparand papanasi cu branza si smantana in timp ce la radio se aude imnul Canadei pentru ca SUA a pierdut campionatul mondial de hochei pe gheata si pisica se gudura pe la picioare pentru ca ii e foame ca a ramas aseara pe afara ca fugise la o nunta de pisici si usa era inchisa cand s-a intors". E? Te bagi?

laly said...

Pfoai, da pfoai,
Am toata Marea Caspica in gura.
Si bine ca finaly ai scris-o tu, ca eu bine`nteles ca am uitat cum se face :D
Yammy de yammy, nu se iexista ceva mai bun.

laly said...

aaa, sar`na pt masa :)))

laly said...

Ar putea creste la pretentia de blog culinar daca te tii de el:)
Ce gust au mancarurile tale, se stie, talentul penitei, iar se stie, pai si imbinarea astor doua cum sa nu se ridice la pretentia de maestra culinariei pe blog?
Ah, deci stii cum salivez aici la servici....
Asta as putea sa mananc dimineata, la pranz si seara. Estem mancarea mea preferata :))
Puup ya

laly said...

@Jean Bica: f tare, submit, o si vad pe Ana trebaluind cu pisica dupa ea:))

Bai, toata ziua m-am gandit la ciorba ta, m-am reintors de vreo 20 de ori pe blog sa ma mai uit la poze:))

ps. scccoate verificarea cuvintelor ca is driving me crazy, tot timpul le gresesc, nu stii ca nu vad bine?:D

Ana Thomas said...

Jeane....in primul rand te rog sa nu te iei de papanasii mei...ies foarte buni!!
Iar second:nu-mi plac pisicile
In al treilea rand si cel mai important,eu ma joc pe aici....pentru ca momentan am foarte mult timp liber...
CAND N-O SA MAI AM...TIMP LIBER....VOI TACEA...SINCER!

Ana Thomas said...

Ahhh, si cu VISELE LUI TARTORAS--no chance!
Nu-mi aduc aminte ce visez nici piscata cu ceara!
Deci...cade!

Ana Thomas said...

@Andreea...si tu Brututs??????????????

ZUGRAVU said...

felicitari pentru noul blog (nu stiu daca elementul de noutate mai eZista) dar io aghea l-am descoverit...

Ana Thomas said...

Multam fain...Zugravule!Se eZista....

Leo said...

Tartoras, cum de nu ti-am "gustat" eu ciorbita mai devreme ?...
"lasam diveceii sa faca cunostinta cu restul verziturilor", zici ? Heheheeee...

laly said...

Uai uai, ce bine e poza asta!
Ma reintorc odata pe luna sa o sorb, ca lenea e prea mare sa ma apuc de facut :)
Te pup

Anne said...

Vai cat de bine arata..mi s-a facut super pofta :(

Anonymous said...

Multumesc pentru un blog interesant