Thursday, February 25, 2010

BACLAVA / BAKLAVA


ORIGINEA ACESTE RETETE SE AFLA IN GRECIA SI TURCIA, DAR A FOST INTENTIONAT ADOPTATA IN MULTE DIN TARILE SUD-EST EUROPENE, DAR SI IN ORIENTUL MIJLOCIU.ESTE UN DESERT FOARTE DULCE SI CEL MAI POTRIVIT ACOMPANIAMENT ESTE O CAFEA NEAGRA SI UN PAHAR CU APA RECE!
POFTA BUNA!

*******************************************************************

In primul rand, trebuie sa spun ca aceasta postare exista datorita dorintei dragei de Kzarinne, care a fost curioasa cat e de simpla aceasta reteta!
Trebuie sa recunosc., nu ma gandeam ca eu voi face vreodata baclava.Este desertul meu preferat, insa intotdeauna m-am gandit ca "dulcele" asta ia nastere prin cine stie ce vraji miraculoase.
Daaar, m-am inselat teribil, o sa vedeti si de ce.
Am primit de curand cadou, o carte cu preparate autentice grecesti.Si mi-am propus,fiind o iubitoare declarata a Greciei , a culturii si bucatariei sale, sa gatesc fiecare preparat in parte.
Sa incepem cu BACLAVAUA:

INGREDIENTE:
  1. 175 gr.unt topit
  2. 400 gr. foetaj(foi foarte subtiri)
  3. 30 ml. zeama de lamaie
  4. 60 ml. miere
  5. 50 gr. zahar pudra
  6. coaja rasa de la o lamaie
  7. 10 mg scortisoara
  8. 200 gr migdale tocate marunt
  9. 200 gr. nuci tocate marunt
  10. 75 gr. fistic sau alune de padure
NOTA:Eu am avut doar nuci, aveam si migdale si fistic dar erau prajite si sarate....ntz, nu mergea!
Deci, mege foooooarte bine doar cu nuci. Adica 475 grame nuci, macinate maruntel!

SIROP
:
  • 350 GR. ZAHAR PUDRA
  • 115 GR. MIERE
  • 600 ML. APA
  • 2 FASII COAJA DE LAMAIE

  • Preincalziti cuptorul la 160 grade C
  • Gasiti o tava mai inalta(yena), de aprox.30 cm/20 cm.Ungeti tava cu unt, daaaaar, inainte de asta....
  • Folosind tava ca model, taiati pe dimensiunile acesteia conturul tavii, foile de foetaj,asta pentru a se potrivi in tava.)(vezi imaginea de ma jos)
  • Impartiti aluatul in doua parti egale.Prima jumatate, luati foaie cu foaie, ungeti-le cu unt topit pe fiecare in parte.
  • Intre timp,pregatiti umplutura, amestecand ingredientele de la nr 3-nr 10.
  • Puneti jumatate din amestecul de nuci si arome peste foile unse cu unt.Nivelati.Acoperiti-le cu 3-4 foi , unse temeinic cu unt.
  • Turnati apoi restul de umplutura peste foetaj.Nivelati.
  • Finisati folosind foile care v-au ramas.NU UITATI!SECRETUL consta in ungerea fiecarei foi , asigurandu-va ca ati acoperit toata suprafata.
  • Folosind un cutit foarte bine ascutit, taiati cu atentie in patrate, cum vedeti in imaginea de sus..Este indicat sa o faceti acum, la sfarsit va fi aproape imposibil sa nimeriti niste cuburi frumoase.
  • Coaceti in cuptorul preincalzit aproximativ o ora, sau pana ajunge la o culoare galben-auriu.
  • Mai avem de facut siropul si...cam asta e !
  • Nu-i asa ca nu e greu....????Trebuie doar putintica rabdare!
  • Amestecam intr-o craticioara ingredientele pentru sirop. Il lasam sa fiarba vreo 10 minute la foc mic, pana se leaga putin.Scoatem fasiile de lamaie.Dam la rece.
  • Cand si baclavaua si siropul sunt RECI, turnati siropul uniform, in tava cu minunatii...
  • Nu-i asa ca miroase innebunitor??????
  • Lasati sa se imbibe siropul aproximativ 5-6 ore.Eu am lasat peste noapte.


In principu...cam asta e baclavaua!!Si a iesiiiiit bunaaaaaaaa, bunaaaa rau!






9 comments:

Nina's Recipes said...

"COMFORT FOOD, GOOD LIVING, BEAUTIFUL LIFE!"
Ce mi-au vazut ochiii!!!??? Ana & Food Blog! Am venit... si-ti doresc din suflet mult succes in tot ce ai de gind sa faci! Felicitari! iar baclavaoa asta este absolut delicioasa! astept cu nerabdare urmatoarele tentatii culinare! XO

kzarinne said...

tartoras, arata divin!! mi-ai facut o pofta teribila!! acum ca-i simplu de facut, zici tu, dar pentru mine ce depaseste stadiul de "se amesteca toate ingredientele, se toarna in tava si se baga in cuptor" e deja complicat! :)) daaaar o sa o testez cu prima ocazie, nu se poate rata asa ceva!!!
congratulations, my dear, and thank you very much for sharing!!
pupici insiropati

ñ¡¢ø£ëtå said...

Vai ce pofta mi-ai facut ..arata super!
Baclavaua este una dintre prajiturile mele preferate.
Ciao!

lorenabr said...

Ce pofta imi faci acum:)

Nina's Recipes said...

Ana, merci de vizita si comment on my 600th post; that was very nice of you! La multi ani pentru 8 Martie; sa fi iubita si pretuita de cei dragi! pup si ginduri bune! XO

Mihaela Petrescu said...

Ingeras, arata minunat. Nici nu vreau sa ma gindesc la gust ca nu mai dorm toata noaptea!

Naturedigital said...

You liked baklava..?
I love it also..
Costas.. from Greece..

tartoras said...

Thank you Costas.
I 'm in loved with Grecee, I can't wait to be again in Europe can not wait to get back in my little corner of heaven of the Aegean Sea.
All the best from sunny California!

Anonymous said...

mul?umiri foarte interesant,