Saturday, March 27, 2010

Home made bread /Painica de casa

Am intrat o saptamana in vacanta asa ca maine promit ca revin cu retetele!
Sa aveti o zi de Florii, linistita , plina de flori si zambete!
Happy Palm Day!!

update:
Am revenit!Vreau sa spun de la inceput ca reteta este adaptata la nevoile mele dupa o reteta excelenta de-aici.
Este o painica foarte simplu de facut insa fooooarte gustoasa si pufoasa.
Pentru cele doua painici din imagine am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 500 gr faina alba
  • 500 gr faina integrala
  • doua pliculete drojdie uscata(14 grame)
  • 480 ml apa calduta
  • o ligura de sare
  • o lingurita de zahar
  • 110 gr margarina vegetala
Se face o maia din drojdie, zahar, jumatate din apa calduta si se lasa la crescut aproximativ 15 minute.
Intr-un bol larg sau in bolul de la stand mixer(Kitchen Aid-- va povestesc curand si despre el,ajutorul meu in toate cele), se pune faina si se amesteca putin(sa iasa aerul din ea), se adauga sarea, maiaua care si-a dublat volumul si lasam sa se amestece la viteza mica sau cu manutele (asa cum o faceam la Azuga)...aproximativ 10-15 min.intre timp, punem si restul de apa. Spre sfarsit se adauga margarina topita (calduta, nu fierbinte), si se mai amesteca cateva minute.
Acoperim bolul cu folie alimentara(plastic), sau cu un prosop curat(asa cum facea mama mea) si lasam sa creasca cat mai mult timp cu putinta (eu am lasat vreo ora si jumatate), intr-un loc caldut.Eu am dat drumul la cuptorul aragazului la vreo 150 grade Celsius( temperatura mica, deci), si le-am tinut pe aragaz.

Dupa care impartim aluatul in cinci(5) bilute cam de aceeasi marime.

Pentru a realiza painica rotunda(a avut succes , sa stiti), avem nevoie doar de trei.
Din fiecare intindem cate o foaie de forma aproximativ dreptunghiulara, rulam fiecare dreptunghi pe lungime.Deeeeci, vor fi trei rulouri pe care le "impletim" dupa cum ne pricepem fiecare.
Le asezam frumos intr-o cratita care poate fi introdusa la cuptor(pudrata cu putina faina) si lasam minunatia sa creasca inca pe atat timp.(o ora- o ora si jumatate).

Din cele doua bilute ramase, facem inca doua foi dreptunghiulare, le impletim cu mai multa maiestrie decat pe primele trei, le punem intr-o tava de cozonac (sau de care vreti voi!!!!), lasam la crescut impreuna cu cealata painica rotunda.

Cand si-a dublat volumul, chiar mai mult, bagam la cuptor la 180-190 grade Celsius/ 350 grade Fahrenheit pentru aproximativ o ora si 20 minute, pe gratarul din mijloc al cuptorului . Depinde de cum coace fiecare cuptor. Dupa o ora verificati cu scobitoarea.Daca ramane aluat pe scobitoare mai trebuie coapta.Daca nu....nu! ;)

Nu se compara cu nimic mirosul si aroma de paine proaspat scoasa din cuptor.
Ideea cu impletitul rulourilor de aluat am luat-o de-aici. Excelenta idee!Felicitari autoarei. Reteta am modificat-o putin!Multumesc "Just Me".



2 comments:

Sarea in bucate said...

yummy, arata mult mai bine decat a mea!felicitari!

Ana Thomas said...

Esti tu modesta si draguta cu mine....saru'mana, ideea e ca a iesit absolut dementiala.
Si pentru anonimul de pe blogul tau....NU, NU ESTE SARATA!Cantitatea de sare este perfecta pentru cantitatea de faina folosita!
Multzam fain!